Zamieszczone przez Zoltar
Mokro pod dywanikiem pasażera i migający ksenon?
Zwiń
X
-
Mokro pod dywanikiem pasażera i migający ksenon?
Mam dziwny, niezidentyfikowany problem. Po stronie pasażera z przodu, pod dywanikiem mam mokre plamy. Prawdopodobnie jest to woda, bo nie wydziela zapachu. W serwisie stwierdzili, że drzwi były robione (faktycznie były uderzone) i uszkodzona jest folia, którą zresztą wymienili. Niestety parę dni później ponownie było mokro. Powiedzieli, że to jeszcze nie wyschło od naprawy, ale tak nie jest bo przez parę dni było sucho. Może miał ktoś podobny problem, albo jakąś podpowiedź,bo mi się już pomysły skończyły. Myślałem, ze to może woda z klimatyzacji gdzieś przecieka, ale ponoć nie.
Drugi problem nie jest może jakoś bardzo uciążliwy, ale że mam chwilę czasu to postanowiłem doprowadzić do porządku auto. No więc ksenonowe lewe światło mijania nigdy nie zapali mi się za pierwszym razem. "Pomruga" parę razy i tyle. Zapala się za 3,4 razem albo gdy przekręcę włącznik świateł, dłuższą chwilę zaczekam i ponownie włączam.
Wina żarówki czy może coś nie kontakutje?
Dzięki za podpowiedzi.Życzę miłego dnia!
-
-
Brooklyn, z tą wodą to gdzieś w którymś wątku było że woda dostaje sie do filtra przeciwpyłkowego i tam ścieka. ktoś pisał że też tam ma mokro jak dobrze pamiętam. a z ksenonem to może nie łączyć blaszka w włączniku świateł. możesz rozebrać i obadać...
pozdrawiam:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78deespe napisał/a:
z tą wodą to gdzieś w którymś wątku było że woda dostaje sie do filtra przeciwpyłkowego i tam ścieka. ktoś pisał że też tam ma mokro jak dobrze pamiętam.
Dokładnie poniżej link
http://forum.octaviaclub....hlight=przeciekŻyczę miłego dnia!
Komentarz
-
-
Ja miałem podobne problemy w Fabii i wina leżała w klimie. Miałem takie jaja, że za przednim siedzeniem pasażera miałem wody po kostki. Okazało się, że zatkało się odprowadzenie wody z klimy. Zacznij od sprawdzenia filtra przeciwpyłkowego jak koledzy radzą, a jak to się nie sprawdzi to zwróć uwagę czy jak gdzieś stoisz to masz potem wodę z klimy pod autem. Jak nie leje się woda z klimy na zewnątrz to wiesz gdzie szukać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoJak nie leje się woda z klimy na zewnątrz to wiesz gdzie szukać.:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BrooklynRzeczywiście, nie zauważyłem tego postu. Nie pomyślałem, że należy szukać słowa PRZECIEK, tak topowego w tej chwili. :lol: Dzięki!
Gdybys miał pytania, to polecam siePozdrawiam Jarek
Octa 01, Combi Elegance, r 2000
AHF - 1.9 VP - 110KM (235Nm) [135/303] Po tuningu MTM
Komentarz
-
-
Problem rozwiązany. W moim przypadku przyczyną przeciekania wody pod dywanik pasażera była wyrwana dziura w uszczelce, która znajduje się między drzwiami a otworem drzwi. Uszkodzona była guma we wnęce i woda lała się do środka. Koszt tej uszczelki w ASO to 110 zł, robocizna 40zł.Życzę miłego dnia!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BrooklynProblem rozwiązany. W moim przypadku przyczyną przeciekania wody pod dywanik pasażera była wyrwana dziura w uszczelce, która znajduje się między drzwiami a otworem drzwi. Uszkodzona była guma we wnęce i woda lała się do środka. Koszt tej uszczelki w ASO to 110 zł, robocizna 40zł.Pozdrawiam Jarek
Octa 01, Combi Elegance, r 2000
AHF - 1.9 VP - 110KM (235Nm) [135/303] Po tuningu MTM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mayseedlaczego u mnie ciagle jest woda.
zdemontowałem plastikowe listwy na progu i podniosłem wykładzinę wraz z matą głuszącą. to co się dało wytarłem szmatami i nawkładałem zwykłych gazet między matę, podłogę i wykładzinę ( sposób stary ale bardzo skuteczny). gazety trzeba zmieniać codziennie aż będą suche. u mnie to trwało 4 tygodnie.
pzdr.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mayseeJa nie mam pojecia dlaczego u mnie ciagle jest woda.
Poza tym może już nic nie przeciekać, ale może być mokro gdzieś pomiędzy wykładziną a podłogą. U mnie co prawda już nic nie przecieka, ale jak się naciśnie w jednym miejscu dywanik to słychać bulgotanie wody. Też będę to musiał wysuszyć, jak zrobił to b-bar01.Życzę miłego dnia!
Komentarz
-
-
zdemontowałem plastikowe listwy na progu i podniosłem wykładzinę wraz z matą głuszącą.
No wlasnie b-bar01 w tym tkwi problem, ze kurcze nie zabardzo wiem jak sie do tego zabrac. Jak sprawnie zdemontowac listwy boczne i odchylic wykladzine? Bardziej sie obawiam ponownego montazu juz po wysuszeniu a jesli nie uda mi sie tego dobrze zrobic to bede kurcze wozem cyganskim jezdzil a nie moja super Octavka Czy moglbys dac mi kilka porad jak sprawnie dobrac sie do wykladzin, co w jakiej kolejnosci i czy trzeba miec duzo umiejetnosci w tych dzialaniach? Za wszelkie podpowiedzi serdeczne dzieki. A ze zdjeciami to juz w ogole poklony! Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
maysee,
od wewnątrz na przednim słupku, na dole jest taki trójkątny plastik, jest tam owalna zaślepka, pod nią są dwa wkręty, odkręcasz i wyjmujesz plastik. sprawdzasz czy wykładzina nie jest przymocowana w nogach pasażera jakąś plastikową nakrętką/ okrągłą blaszką. między plastikowy próg a wykładzinę wkładasz śrubokręt i jak dźwignią, do góry starasz się zwolnić blaszane spinki w kształcie u/strzałki. można też starać się zrobić to palcami. nie musisz tego demontować zupełnie, jak wykładzina będzie miała luz to będzie ją można wysunąć do wewnątrz. siedzenie max do tyłu. jak wykładzina wyjdzie z pod tego plastiku na progu, możesz ją śmiało pociągnąć do góry, pod nią jest stywna mata głusząca, z nią robisz analogicznie jak z wykładziną. wycierasz do sucha blachę na podłodze i pakujesz gazety między wykładzinę, matę i podłogę. wciskasz je jak najdalej możesz.
staraj się parkować tak żeby przód auta był jak najniżej, wtedy cała woda będzie spływać do przodu. gazety zmieniaj jak najczęściej aż będą suche. niestety przedni fotel będziesz miał wyłączony z jazdy na jakiś czas. staraj się puszczać ogrzewanie tylko na nogi.
amen.
pzdr.
Komentarz
-
-
Do wszystkich majacych problemy "mokrych dywanikow"
No witam wszystkich. Tak wiec w koncu uporalem sie z wigotna plama na wykladzinie za fotelem pasazera. Zajelo mi to dosyc duzo czsu ale juz opisuje co i jak: Woda pojawiala sie po deszczu i nawet jak nie padalo ale byly kalurze itd (co zauwazylem po jakims czasie). Oczywiscie najpierw sprawdzilem podszybie, okazalo sie, ze obok filtra przeciwpylkowego jest niezaslepiona dziura (mocowanie mechanizmu wycieraczek dla wersji kontynentalnej). otowr zostal troskliwie zatkany uszczelka. Mokra plama niestety nie znikala. Potem poprawilem folie w drzwiach. Mokra plama nadal miala sie dobrze. Nastepnie wymienilem uszczelki drzwi/wnetrze - ale wilgotne miejsce nadal wesolo bulgotala za siedzeniem pasazera. Wtedy calkowicie przypadkowo, (auto bylo na wymianie opon) wszedlem w warsztacie pod podwozie Skodziny i ujrzalem dwa otowry (ok4 cm srednicy) dokladnie pod "mokrym" miejscem. Jeden otwor nie mial wcale uszczelki w drugim uszczelka byla wepchnieta do srodka. Wlozyme palec w obie dziury - wyczulem mieki material wysciolki i ...mokro. Dziury zalepione. Skodzina suchutka jak dowcipy Karola Strasburgera. Kto nadal meczy sie z tymi problemami niech posprawdza te otowry. Szacuneczek.
Komentarz
-
-
panowie miałem taka przygodę gdy zaczął padać deszcz woda zebrała się w podszybiu ponieważ odpływy znajdujące po bokach podszybia (dwie dziury)były zatkane przez liście które podczas jazdy tam wpadały mam na koncie 200tyś :!: i spowodowały podniesienie sie wody która przelała sie przez filtr anty pyłowy niema on tam żadnej uszczelki oprócz gąbki i przez przewody wentylacyjne wlewała sie do wnętrza ale tylko od strony pasażera!!!
więc panowie warto sprawdzać te odpływy bo potem jest problem.
pozdrawiamZGREDEK220
Komentarz
-
-
Panowie, a gdzie powinna być przymocowana ta rynienka i jak ona wygląda? Czy można ją sobie jakoś dorobić? Ja wymieniłem podszybie jakiś czas temu - kupiłem oryginalne w sklepie ale z tego co tu piszecie widzę ze jest nie takie jak powinno. Teraz po tych 2 tygodniowych deszczach wybrałem wiadro wody z samochodu. Woda wlewa się przez filtr do środka. Możecie wrzucic jakąś fotkę, była by bardzo pomocna.
Komentarz
-
Komentarz